ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 0030 210 920 6000
IHG® TOLL FREE: 00 800 3122 1211

ΤΟ ΚΟΥΚΑΚΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Στη σκιά της Ακρόπολης, δίπλα από το λόφο του Φιλοπάππου, κάτω από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ανάμεσα σε αυτήν και τη πολύβουη Λεωφόρο Συγγρού, το Κουκάκι το 2015 ψηφίστηκε ως η 6η καλύτερη περιοχή στον κόσμο για διαμονή από τουρίστες που επιλέγουν ως επιλογή διαμονής ιδιόκτητα σπίτια προς ενοικίαση. Η εξαιρετική αυτή θέση δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους ανθρώπους που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν ή ζουν εκεί, γιατί το Κουκάκι είναι φιλόξενο, πανέμορφο και βολικό.

Γιατί το προτιμούν Έλληνες και ξένοι που αγαπούν το κέντρο

Το Κουκάκι, που οφείλει το όνομά του σε έναν άνθρωπο, στον κατασκευαστή κρεβατιών Κουκάκη που διατηρούσε το εργοστάσιό του κοντά στο σημείο του Φιξ, που σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, είναι σίγουρα η πιο κοντινή και οργανωμένη περιοχή στην Ακρόπολη, μετά φυσικά την πανέμορφη Πλάκα, που συνεχίζει να διατηρεί την αίγλη του παρελθόντος με καλά διατηρημένα ή ανακαινισμένα σπίτια, νεοκλασικά κτίρια με αρχιτεκτονική ταυτότητα αλλά και πολυκατοικίες της εποχής του μεσοπολέμου με την επίσης χαρακτηριστική τους αρχιτεκτονική. Ανάμεσά τους μπορεί κανείς να ξεχωρίσει πολλά ακόμη που έχουν αφεθεί και έχουν ερημώσει αλλά ακόμη διαφαίνεται πίσω από τους μισογκρεμισμένους τοίχους η αίγλη του παρελθόντος. Επιπλέον, οι δύο πεζόδρομοί του, εκτός από τη Διονυσίου Αεροπαγίτου που το οριοθετεί από την Ακρόπολη και την Πλάκα, ο πεζόδρομος της Διάκου και της Ολυμπίου με τα δεκάδες στέκια με τραπεζάκια έξω και μέσα, δίνουν τη δυνατότητα στους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες για ξεκούραση και χαλάρωση. Τα πολλά και συχνά μέσα μαζικής μεταφοράς αποτελούν έναν ακόμη λόγο για να βρεθεί κανείς εκεί, εύκολα και γρήγορα. Οι τρεις γραμμές λεωφορείων (550, Α3 και Α2) που σταματούν στη διπλανή Λεωφόρο Συγγρού ή κινούνται και μέσα στο Κουκάκι, ο σταθμός Μετρό (Μ2) αλλά και η επιλογή Τρόλεϊ (νούμερο 10). Σημαντικό πλεονέκτημα για την περιοχή είναι και η πολύ κοντινή της απόσταση από τη θάλασσα, που για πολλούς κατοίκους αποτελεί μία βόλτα ακόμη και με τα πόδια!

Κέντρο με πολιτιστικό ενδιαφέρον

Η θέση του κάτω από την Ακρόπολη και δίπλα στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης αλλά και παρακείμενα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης προσδίδουν στο Κουκάκι έναν ιδιαίτερα έντονο πολιτιστικό χαρακτήρα. Ακριβώς για αυτό η περιοχή παλαιότερα αλλά ακόμη και σήμερα προτιμάται από καλλιτέχνες και συγγραφείς. Στο Κουκάκι μπορεί κανείς να βρει γκαλερί, τον «ξεχωριστό» κινηματογράφο Μικρόκοσμο για τις σινεφίλ ταινίες του και τα ποικίλα του αφιερώματα, ενώ εκεί φιλοξενείται και το Μουσείο Συναισθημάτων για παιδιά και Εφήβους.

Ο ΛΟΦΟΣ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Κάθε Καθαρά Δευτέρα, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, ο λόφος του Φιλοπάππου γεμίζει με ανθρώπους όλων των ηλικιών και πολύχρωμους χαρταετούς. Η έναρξη της Σαρακοστής αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο για να έρθει κανείς εδώ, σε υψόμετρο 147 μέτρων, για να απολαύσει ώρες χαλάρωσης στην καρδιά της πόλης, με ελεύθερη φύτευση και διακριτές περιπατητικές διαδρομές.

Τα μνημεία του λόφου

Από την Ακρόπολη, ο λόφος που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά ήταν γνωστός από την αρχαιότητα ως λόφος των Μουσών. Εδώ υπήρχε κατά την αρχαιότητα τέμενος αφιερωμένο στις Μούσες, ενώ στην κορυφή του διακρίνονται τα θεμέλια οχυρωματικού περιβόλου του 294π.Χ., για τις ανάγκες της φρούρησης της πόλης. Ωστόσο, στην κορυφή του δεσπόζει ένα άλλο μνημείο, ταφικό. Το μνημείο κατασκευάστηκε από τους Αθηναίους το 115μ.Χ. για να τιμήσει τον εξόριστο ηγεμόνα της Συρίας, Γάιο Ιούλιο Αντίοχο Φιλοπάππο, απόγονο των Σελευκιδών, ο οποίος έγινε Αθηναίος πολίτης και ανέλαβε δημόσια και θρησκευτικά αξιώματα.

Η θέα και η εξαιρετική διαμόρφωση του χώρου

Ο περίφημος αρχιτέκτονας, ζωγράφος, οραματιστής Δημήτρης Πικιώνης, ανέλαβε το έργο της διαμόρφωσης του δημόσιου υπαίθριου χώρου που περιλαμβάνει δύο διαδρομές, που ξεκινάνε στη συμβολή της Διονυσίου Αρεοπαγίτη και της Αποστόλου Παύλου. Οι σπειροειδείς αυτές διαδρομές ανεβαίνουν η μία στον λόφο της Ακρόπολης και η άλλη απομακρύνεται από αυτόν και τον ατενίζει από μακριά. Πέτρινες κατασκευές, κεκλιμένες στέγες, εμφανείς χαράξεις, επιτρέπουν στη φύση και τον πολιτισμό να υπερέχουν, ενώ κατορθώνει να ενοποιήσει οπτικά τα κτίσματα, τους βράχους, την πέτρα, το πράσινο σε μία διαδρομή που έχει χαράξει τη δική της ιστορία στο νου του κάθε ανθρώπου που την διαβαίνει.
Ο λόφος του Φιλοπάππου είναι προσβάσιμος σε όλους, Αθηναίους και επισκέπτες, από την εποχή της διαμόρφωσής του (1954 – 1957) έως σήμερα. Κάθε φορά που αναρωτιέστε που θα ξεκουράσετε το σώμα και τη σκέψη σας, ίσως ο λόφος του Φιλοπάππου να σας δίνει την ιδανική λύση και απάντηση.

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΦΟΡΜΗ

Ο Άγιος Βαλεντίνος εορτάζεται επίσημα από την αγγλικανική και τη λουθηρανική Εκκλησία, ωστόσο σε όλον τον κόσμο και ανεξάρτητα από θρήσκευμα, η 14η Φεβρουαρίου αποτελεί αιτία εορτασμού για όλους τους ερωτευμένους. Ο Άγιος που πιθανότατα πάντρευε ζευγάρια Χριστιανών τον 3ο αι. κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας του Κλαύδιου Γοτθικού, πέθανε από λιθοβολισμό ή αποκεφαλισμό στις 14 Φεβρουαρίου, ημέρα που όλος ο κόσμος έχει επιλέξει να υμνεί τους ερωτευμένους. Ωστόσο, ακόμη και αυτοί που επιλέγουν να αγνοούν την γιορτή του Αγίου, δύσκολα μπορούν να αντισταθούν στην προσμονή μίας ξεχωριστής ημέρας ή μίας χειρονομίας –έκφρασης έρωτα από το «άλλο τους μισό».

Μία εξαιρετική ευκαιρία για μία χαλαρωτική βόλτα στην πόλη

Αφήστε τα λουλούδια, τις καρτούλες με τους καρδούλες και τα ευφάνταστα λούτρινα με μηνύματα αγάπης ή εμπλουτίστε τα με μία πρόταση για μία βόλτα διαφορετική. Συναντηθείτε σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης και με μία ζεστή σοκολάτα στο χέρι περιδιαβείτε ανέμελα, χωρίς συγκεκριμένο στόχο, ακούγοντας ίσως μόνο τους ήχους γύρω σας. Νιώστε την ευλογία του να μπορεί κανείς να περπατά αμέριμνα μέσα Φεβρουαρίου κάτω από τον ανέφελο, φωτεινό αττικό ουρανό, περιδιαβαίνοντας στο πλάι της Ακρόπολης, στα Αναφιώτικα, στην Πλάκα, στους Αέρηδες, στη στοά του Αδριανού ή στην κορυφή του Λυκαβηττού δίπλα στο εκκλησάκι του Άι Γιώργη και στη διαδρομή που οδηγεί έως εκεί. Ακόμη καλύτερα, στην Πνύκα, στη Διονυσίου Αεροπαγίτη ή και πάνω στον βράχο της Ακρόπολης, ακόμη και στο ηλιόλουστο ομώνυμο μουσείο ή λίγο πιο πέρα, στο Θησείο και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Εάν ο καιρός, αναπάντεχα κάνει την παραξενιά του και αποδειχτεί τσουχτερός – πράγμα σπάνιο για την Αθήνα –επιλέξτε να δείτε τα αστέρια από «άλλον» ουρανό. Κατευθυνθείτε στο Πλανητάριο - Ίδρυμα Ευγενίδου, στη λεωφόρο Συγγρού και παρακολουθήστε το ηλιακό μας σύστημα σε μία από τις προβολές του. Με τη λήξη της προβολής, ανεβείτε προς την Αθήνα και κάντε στάση στο Café Vienna του Athenaeum InterContinental. Μία ζεστή σοκολάτα, μυρωδάτα γλυκά, ήρεμη ατμόσφαιρα και χαλαρωτική, για μία κουβέντα, για μία συζήτηση χωρίς σκοπό. Για τον ήχο της φωνής, για τη μαγεία της στιγμής.

Ένα δείπνο στα αστέρια

Και εάν τα αστέρια του Πλανητάριου δεν ήταν αρκετά, στην ταράτσα του InterContinental της Αθήνας σας περιμένουν 5 αστέρια γεύσης και αισθητικής. Το κορυφαίο εστιατόριο Premiere, σε μίνιμαλ αισθητική γραμμή αλλά εμπλουτισμένη γεύση από τη μεσογειακή του κουζίνα με γαλλικό άγγιγμα και βάση την ποιοτικότερη πρώτη ύλη, πολυβραβευμένο από κριτικούς και κοινό, σας περιμένει για να σας απογειώσει γευστικά με θέα την Ακρόπολη. Συμπληρώστε τη βραδιά με ένα από τα εντυπωσιακά κρασιά της κάβας του Premiere και αφήστε τον Άγιο Βαλεντίνο να γίνει αφορμή για μία υπέροχη βραδιά.

ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Στο ιστορικό του Πλανητάριου του Ιδρύματος Ευγενίδου, αναφέρεται: «Το πλανητάριο… κατέστη ένας σπουδαίος τρόπος για εκατομμύρια ανθρώπους να μάθουν πράγματα που πίστευαν ότι είναι πέρα από τη μαθησιακή τους ικανότητα, για τους μεγαλύτερους να μοιραστούν τις γνώσεις τους με τους νεότερους και για τους εμπειρογνώμονες να έρθουν σε επαφή με τους ανειδίκευτους». Αυτή η εκπληκτική εκπαιδευτική δυνατότητα που παρέχει το Πλανητάριο, το καθιστά ένα σύγχρονο επιστημονικό κέντρο για όλους, ένα απλό, προσιτό και απολύτως κατανοητό μέσο για όλους τους ανθρώπους, όλων των ηλικιών.

Ένα ταξίδι στο Διάστημα

Μέσα από το θόλο διαμέτρου 25 μέτρων και συνολικής επιφάνειας 950τ.μ., ο επισκέπτης –θεατής περιηγείται στη ζωή στο σύμπαν, αντιλαμβάνεται τους κόσμους του ηλιακού μας συστήματος αλλά και του σύμπαντος, ανακαλύπτει κρυμμένους κόσμους, μαθαίνει για τους Δεινόσαυρους, τη ζωή και τον αφανισμό τους, για τις διαστημικές καταιγίδες και το Βόρειο Σέλας, για τους αστεροειδείς και τους κομήτες. Τα προγράμματα του Πλανητάριου, εμπλουτίζονται συνεχώς, προβάλλονται από Δευτέρα έως και Κυριακή, από το πρωί (9:30πμ. τις καθημερινές και 10:30 τα Σαββατοκύριακα) έως αργά τις απογευματινές ή και βραδινές ώρες (τελευταία παράσταση περίπου 20:30) και αφορούν παιδιά από 5 ετών και άνω, ενώ όλες ανεξαιρέτως ορίζουν κατώτατο ηλικιακό όριο, ώστε να είναι απολύτως κατανοητές για τους θεατές τους.

Καινούργια παράσταση: Polaris. Το διαστημικό υποβρύχιο και το μυστήριο της Πολικής νύχτας

Ένας πιγκουίνος και ένας αρκούδος συναντιούνται στους πάγους της Αρκτικής και γίνονται φίλοι στην προσπάθεια να ξεδιαλύνουν το μυστήριο «γιατί οι νύχτες στους πόλους της Γης είναι τόσο μεγάλες». Μία ευχάριστη ιστορία, που προσφέρει γνώσεις και ψυχαγωγία σε παιδιά και μεγάλους. Βάλτε στο πρόγραμμά σας.

Περισσότερες πληροφορίες